7/24 Görev Başındayız

12 Eylül 2009 Cumartesi

Polis Statlardan Çekilmesin

EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Futbol kulüpleri; 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu’nun, 05 Mayıs 2009' dan itibaren polisi stat dışına çıkarıp yerlerine özel güvenlik güçlerini getirecek ilgili hükmünün yürürlüğe girişinin ertelenmesini istiyor. Kulüplerin gerekçesi, özel güvenliğin ekonomik yükünün fazla olması.

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirler de görev yapan polisler de, futbol kulüplerinin polise hiçbir ek ücret ödemeden, maçlarda görev yaptırılmasına tepki göstererek, zaten polisin mesaisi uzun ve yorucu, polisin dinlenme hakkı gasp edilerek, ek görev olarak maçlarda görev verilmesinin polisin psikolojisini bozduğunu belirterek, stad içi güvenliğin özel güvenlik elemanlarına bırakılmasını olumlu bir karar olduğunu, öngörülen tarih de uygulamaya geçmesini sabırsızlıkla beklediklerini dile getiriyorlar.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Kulüpleri yetkilileri ve basın mensuplarının katılımıyla Antalya’da iki gün süren ‘Futbolda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Platformu / Çözüme Doğru II’ semineri sona erdi. Seminerde futbolda şiddet ve düzensizliği önleme konusunda 17 maddelik sonuç bildirgesi hazırlandı.

Bildirgedeki en ilginç maddelerden biri; polisin, stat içindeki görevini 5 Mayıs 2009’dan itibaren özel güvenlik güçlerine devretmesini şart koşan 5149 sayılı Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili. Futbol kulüpleri, ekonomik gerekçelerle, ilgili yasanın ilgili hükmünün yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini, yani polisin stat içinde görev almaya devam etmesini talep etti.

Bildirgede göz çarpan bazı maddeler şöyle:

* Stadyumlarımızdaki altyapısal düzenin, kamu düzeninin ve seyirci sağlığının etkin şekilde korunması amacıyla, emniyet konuları olan ilk yardım, yangın söndürme sistemleri gibi acil müdahale altyapısının uygunluğu İl/İlçe Spor Güvenlik Kurulları tarafından denetlenmeli ve ‘Emniyet ve Güvenlik Sertifikası’ verilerek stadyumların uygunluğu tescillenmelidir.

* 5149 sayılı yasa çerçevesinde 05.05.2009 tarihinden itibaren stadyum içi güvenliğin ‘Özel Güvenlik’ görevlileri tarafından sağlanması zorunluluğu ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Yetkilileri; özel güvenlik elemanlarının verilen eğitimlerle yeterliliklerinin sağlandığı ve ayrıca yeterli sayıda istihdam edilmeye hazır sertifikalı Özel Güvenlik Görevlilerinin stadyum içi güvenliğini sağlayabileceklerini belirterek, stadyum içinde alınan güvenlik tedbirlerinde 5149 sayılı kanun gereği özel güvenliğin yetersiz kaldığı durumlarda ve riskli maçlarda şimdi olduğu gibi yine polis, stadyum içerisinde görev almaya devam edeceğini ifade etmişlerdir. Kulüpler ise başta ekonomik nedenler ile söz konusu yasanın konuya ilişkin hükmünün yürürlüğe girme tarihinin ertelenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

* Bilet satış sisteminin değiştirilerek tanımlı seyirci sayısının artırılması amacıyla barkotlu bilet sistemi yerine çipli plastik kartlı bilet sistemi uygulanmalıdır.


Seyirci kategorize edilecek !

* Kulüplerin, stadyuma gelen kişileri, seyirci, taraftar, holigan ve fanatik olarak katagorize ederek buradan derleyeceği istihbarat bilgilerini Emniyet Yetkilileri ile paylaşması kararlaştırılmıştır.

* Futboldaki şiddet ve düzensizliğin önlenmesi için stadyumların fiziki şartları iyileştirilmek zorundadır. Stadyumların mülkiyet sorunları çözüme kavuşturulmalı, stadyum iyileştirmelerinde Devlet katkısı sağlanmalıdır.

* Emniyet Genel Müdürlüğü’nce kulüplere yönelik olarak bir gözlemci polis (spotter polis) uygulaması hayata geçirilmelidir.

* Şiddet ve düzensizlikle mücadelede eğitim mihenk taşı olarak belirlenmelidir. Bu eğitim aile ortamında başlamalı, okulda güçlendirilmeli; TFF, Emniyet Genel Müdürlüğü, kulüpler ve medyanın işbirliği içerisinde yürütülmelidir. Bu çerçevede çocuk ve engelli tribünleri oluşturulmalıdır.

* Medya da yapıcı haberleri ile tansiyonun düşürülmesi ve ideal taraftar eğiliminin sağlanması için taşın altına elini sokmalıdır.

* Futbolla teması olan tüm sosyal paydaşlar, ulusal bir ‘Futbolu Koruma Anlaşması’ imzalanması için biraraya gelmelidirler

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu insanlarla bu futbol düzeltilemez. Burada önemli olan polisin de biraz yüzünün güldürülmesi. Kesinlikle polis sahada olmamalı. Milyon dolarlarla oynayan kulüpler özel güvenlik için maliyet yüksekliğinden söz etmekteler. Bunu açıklamak mümkün değil bunu kabul etmek mümkün değil. Rantı siz kaldırın eziyeti polis çeksin yok böyle bişey. Saygılar M.TEKİN Kom.Yrd.

Adsız dedi ki...

Eğer polis görevlendirilecekse parasıda derhal verilmeli bedava olmamalı polis ayrıca sınav ve seçimlerde görev aldığındada ücretini almalı çünkü diğer tüm görevliler ücretini alıyorlar sadece polis müstesna arkadaşlar ücretini almadığı hiç bir görev polisin asli görevi değildir.Semih Turan ALKAN Polis Memuru

Yorum Gönder

 
Polis, Türk Polisi, Türk Polisleri, polis hakları, polisler, polislik, polisolmak, polis haberleri, polis gazetesi, polis aktüel, polis forumu, polis sorunları, özel harekat, çevik kuvvet, polis zammı, pomem, polis akademisi, ipa, polis alımı, polis sınavı, polis sınavları, polis okulları, polis olmak istiyorum, polislik sınavı, fazla mesai
Web: Polise Hakları Verilsin